Sint-Lutgardis
Over ons
nostalgie toneelkingTijdens W.O.II lag de werking grotendeels stil, en door de genadeloze repressie na W.O.II bleef het nog verschillende jaren duren vooraleer opnieuw kon gestart worden.
Maar veel was er veranderd ! De Harmonie stopte – zoals gezegd – in 1954; het zangkoor kreeg de naam, St.-Lutgardiskoor en begon langzaam aan een eigen carrière in én los van de toneelbond, die ook zijn naam veranderde in Toneelbond Verbroedering.
In 1969 eindigde het zo succesvolle operettentijdperk voor de Kring met de laatst opgevoerde operette, «Als ahornen bloeden». Het koor zou nu meermaals optreden in concertavonden, zangtornooien enz…, en van 1967 tot 1978 zong het in eerste divisie.
In 1975 sloot het koor vriendschapsbanden met het Duitse mannenkoor uit Nieder-Liebersbach: «G.V. Sängerlust 1951» Dit resulteerde reeds tot 2012 in zestien muzikale uitwisselingen – acht in Duitsland en acht hier – telkens tijdens het pinksterweekend, waarbij beide koren een gezamenlijk concert geven.
De toneelkring bleef ondertussen trouw elk jaar een tweetal producties brengen in verschillende genres, steeds gesmaakt door een talrijk publiek.
Doorheen het kringleven werkten ook steeds vrouwen mee achter de schermen aan de realisatie van allerlei activiteiten. Zij vormen sedert 1966 tot vandaag de onderafdeling, Vlaamse Vrouwenkring (V.V.K.).
Vanaf eind der jaren ’50 werd ook meer werk gemaakt van volwaardig jeugdtoneel om de jeugd meer te betrekken bij het kringleven, maar vooral om spelers te rekruteren voor de toekomst. Dit kende echter geen continuïteit tot in 1990 een eigen jeugdraad ontstond, later omgedoopt tot Toverjeugd (2005). Nu worden op regelmatige basis stukken op de scène gezet met jonge acteurs en actrices, én met succes.
De jongste telg in het Vlaamse verenigingsleven werd het kinder- en jeugdkoor, De Toverklokjes, opgericht in maart 2007, met de bedoeling jonge mensen die graag zingen een aanbieding te geven in het verenigingsleven, en ook te werven voor de toekomst in het volwassen koor. Spijtig genoeg is dit koor door omstandigheden inactief geworden sedert eind 2010.
Momenteel tekent de gehele Kring met een honderdtal leden voor gemiddeld een dertigtal verschillende activiteiten over een heel jaar, gaande van twee toneelproducties per jaar, over verschillende optredens te lande van het koor, tot familieavonden als daar zijn: soupers, kerst- en sinterklaasfeesten, nieuwjaarsrecepties, jaarlijkse fietstochten en wandelingen.
Iedereen die enige interesse heeft kan altijd contact opnemen met het secretariaat, Hagewijkpark 76 te 9200 Grembergen, met e-mail adres:
vlaamsekring.grembergen@gmail.com.
In 2019 zal de Kring zijn 100e verjaardag vieren, en hopelijk in deze gezegende leeftijd jeugdiger dan ooit te voorschijn komen.
Eddy Baert.
This site was created with the Nicepage